Όπου η Παράδοση Συναντά το Αιγαίο
Χτισμένο στη θαλασσινή γοητεία της Βούλας, το εστιατόριο WeSud είναι μια ερωτική επιστολή στα ζυμαρικά, φτιαγμένη με σεβασμό στην παράδοση και με μια δόση καινοτομίας. Εδώ, τα πιάτα δεν είναι απλά γεύματα -είναι ιστορίες που λέγονται μέσα από χειροποίητα νουντλς, τοπικά υλικά και μια νότα ποιητικής έμπνευσης. Ο αέρας γεμίζει με την μυρωδιά του σκόρδου και του θυμάριου, ενώ η θάλασσα ψιθυρίζει λίγο πιο πέρα. Στο WeSud, κάθε δαγκωματιά είναι μια πρόσκληση να γευτείτε τη μεσογειακή ψυχή, που συνδυάζει ιταλική παράδοση με ελληνικούς ψιθύρους. Έτοιμοι να βουτήξετε; Ας ξετυλίξουμε το υφαντό των ζυμαρικών.
Amatriciana: Ένα Ρωμαϊκό Σονάτο
Bucatini, Guanciale, Pecorino
Κλείστε τα μάτια. Σκεφτείτε τους λιθόστρωτους δρόμους της Ρώμης, φωτισμένους από τον ήλιο και αιώνιους. Η Amatriciana του WeSud μεταφέρει αυτό το πνεύμα με bucatini -χοντρά, “κούφια” ζυμαρικά που αγκαλιάζουν το καπνιστό guanciale, τραγανό ως την τελειότητα. Το pecorino, δυνατό, αλμυρό, χωρίς απολογίες. Η σάλτσα ντομάτας σιγοβράζει για ώρες, κολλώντας σε κάθε ζυμαρικό σαν μια αγκαλιά εραστή. Είναι χύμα αλλά εκλεπτυσμένο, ένα πιάτο που κλείνει το μάτι στην παράδοση ενώ χορεύει στις σύγχρονες γεύσεις. Τα ψίχουλα του pepperoncino μένουν σαν ένας ψιθυρισμένο μυστικό. Αυτή είναι η άνεση, ξανασχεδιασμένη.
Skioufichta: Ένα Ελληνικό Νησί σε Κάθε Δαγκωματιά
Κοτόπουλο, Μανιτάρια, Εστραγκόν, Γραβιέρα Νάξου
Τα Skioufichta -ένα όνομα τόσο μελωδικό όσο και οι γεύσεις της- αποτελεί φόρο τιμής στην ελληνική καρδιά. Χειροποίητα ζυμαρικά “κυκλώνουν” το τρυφερό κοτόπουλο και τα γήινα μανιτάρια, ενώ το εστραγκόν ράβει μια μελωδία με φιλιά. Το αστέρι, η γραβιέρα Νάξου, κρεμώδης και χρυσή, που λιώνει σε μια σάλτσα που αγκαλιάζει κάθε στρίψιμο του πηρουνιού. Η ρουστίκ ταβέρνα συναντά την εκλεκτή κουζίνα, ένα πιάτο που έχει γεύση σαν ένα ηλιόλουστο απόγευμα σε ένα Κυκλαδίτικο νησί. Συνδυάστε το με Ασσύρτικο κρασί. Αφήστε τον αέρα του Αιγαίου να σας παρασύρει.
Malfadines: Ο Πολυτελής Ψίθυρος της Τρούφας
Μανιτάρια, Θυμάρι, Παρμεζάνα, Φρέσκια Τρούφα
Μαλφαδίνες σαν κορδέλες κυματίζουν στο πιάτο, οι άκρες τους τραβούν το φως -και τη σάλτσα. Γήινα μανιτάρια και θυμάρι τραγουδούν αρμονικά, ενώ η παρμεζάνα προσθέτει ένα τρελλό κρεσέντο. Έπειτα, έρχεται η τρούφα: φρέσκια ξυσμένη, το άρωμά της ένα μεθυστικό προοίμιο. Κάθε μπουκιά είναι βελούδινη και τραγανή όλο ζεστασιά και μυστήριο. Δεν πρόκειται απλώς για ζυμαρικά. είναι ένα αισθησιακό σονέτο.
Συμβουλή: Κρατήστε την τελευταία μπουκιά. Απολαύστε την αργά. Μην μετανιώνετε για τίποτα.
Spaghetti Colatura di Alici: Το Τολμηρό Φιλί της Θάλασσας
Σκόρδο, Pepperoncino, Μαϊντανός, Ψίχουλα Ψωμιού
Φανταστείτε τη θάλασσα σε μπουκάλι, αποσταγμένη και μετά ελεύθερη. Η colatura di alici -ένα αρχαίο ελιξίριο γαύρου- λούζει τα spaghetti σε μια βαθιά αγκαλιά umami. Το σκόρδο “τσιτσιρίζει”, το pepperoncino “δαγκώνει”, ο μαϊντανός “φωτίζει”. Αλλά η τραγανότητα; Χρυσαφένια τριμμένη φρυγανιά, ψημένη σαν ηλιόλουστη άμμος. Είναι η απλότητα τελειοποιημένη, ένα πιάτο που “φωνάζει” με παθιασμένη θαλασσινή ενέργεια. Συνδυάστε το με ένα φρέσκο Vermentino. Αφήστε τα κύματα να σκάσουν.
Risotto με Γαρίδες: Ένα Κρεμώδες Παράκτιο Όνειρο
Πέστο Μπρόκολο, Αποξηραμένο Πιπερόνι
Το ριζότο στο WeSud είναι η ενσάρκωση του μεταξιού. Το ρύζι Arborio, ανακατεμένο μέχρι να μοιάζει με σύννεφο, αγκαλιάζει τρυφερές γαρίδες στη σχάρα. Το πέστο μπρόκολου εισάγει μια ζωηρή πρασινάδα, ενώ το αποξηραμένο πιπερόνι προσθέτει μια καπνιστή νότα. Είναι η Αδριατική που συναντά το Αιγαίο -κρεμώδες, τολμηρό, ατρόμητο. Κάθε κουταλιά είναι ένα ηλιοβασίλεμα πάνω στον ορίζοντα.
Η Τέχνη των Ζυμαρικών στο WeSud
Δεξιοτεχνία σε κάθε πτυχή
Πίσω από κάθε πιάτο κρύβεται μια εμμονή. Τα ζυμαρικά φτιάχνονται καθημερινά, κομμένα για καλύτερη υφή. Οι ντομάτες ωριμάζουν κάτω από τον ελληνικό ήλιο. Οι τρούφες μεγαλώνουν στο κρύο του φθινοπώρου. Ακόμα και το αλάτι ψιθυρίζει Αμοργό. Οι σεφ είναι αλχημιστές, μετατρέποντας το αλεύρι και το νερό σε χρυσό. Δεν είναι απλώς μαγειρική -είναι λατρεία.
Ελάτε Πεινασμένοι, Φύγετε Μαγεμένοι
Στο WeSud, τα ζυμαρικά είναι ένα ταξίδι -ένα ταξίδι που ξεκινά από τη Βούλα στα Νότια Προάστια αλλά εκτείνεται σε όλες τις ηπείρους. Κλείστε τραπέζι και αφήστε τις γεύσεις να μείνουν ζωντανές σαν καλοκαιρινό λυκόφως. Γιατί εδώ, κάθε γεύμα είναι μια ανάμνηση που περιμένει να δημιουργηθεί.
Καλή όρεξη!